İncelemeler

Tıpta Devrim Niteliğinde Robotik Gelişme

MIT bilim adamları, herkesin herhangi bir şekilde ve her zaman desteklenmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi. Örgülü teknoloji, kullanıcı ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.Günümüzde “yumuşak robot” teknolojisine olan talep her geçen gün artmaya devam ederken, bilim adamları bu teknolojiyi geliştirmeye devam ediyor. Son olarak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim adamları, rehabilitasyon teknolojisinde bir atılım yaptılar.

MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki bilim adamları, “PneuAct” adını verdikleri yeni bir teknoloji geliştirdiler. Bilim adamları, kendi sözleriyle “büyükannenizin örgüsünden farklı olmayan” bir örgüye hafif hava basıncı uyaranları eklemeyi başardılar. Gelişen teknoloji sadece rehabilitasyon değil birçok alanda yeni olanaklara açılan kapı olmaya aday olmuştur.

İstediğiniz yerde hissedip yakalayabileceğiniz cihaz:

Bu devrim niteliğindeki küçük teknoloji, dokunsal uyaranlara yanıt veren dikişlere sahiptir. Cihaz üzerindeki dikişler, hava basıncı ile şişirilen yerin ve dokunmatik bildirimlerin alındığı yerlerin özelleştirilmesine olanak tanır. Sonuç olarak hem ihtiyaç sahiplerine yönelik fiziksel yardımlar hem de otonom robotlar ortaya çıkıyor.

Cihaz, kullanıcılara esneklik ve dokunuşun algılanacağı dikiş yerleri gibi ayarları yapabilme, yazılım aracılığıyla. Ayrıca maruz kaldığında şişirilmesi gereken alanlar da özel olarak seçilmiştir. Tüm bu ayarlamalar yapıldıktan sonra cihazın dışının sarı dokuma mekanik olarak yapılır. Geriye kalan tek şey, örgüyü hava basıncıyla şişecek olan esnek plastiğe geçirmek ve cihazı açmak.

Teknolojinin bazı kullanım alanları şu şekilde sunulmuştur:

Rehabilitasyon cihazları insanlara fiziksel destek sağlamak için kullanılabilir.

Kendinden hareketli robot

Engelliler için yardımcı makine.

Kaynak: Tıpta ve Robotikte Devrim Yaratacak ‘Akıllı Örgü’ (webtekno.com)

Diğer inceleme yazıları: İncelemeler » TETATON

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir