Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?
Otizm spektrum bozukluğu nedir?
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını veya işlevini etkileyen sinir sistemindeki bazı problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Otizm terimi, otizm spektrum bozuklukları için kullanım kolaylığı nedeniyle bu metinde bazen kullanılmaktadır.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Sebebi Nedir?
Günümüzde otizm spektrum bozukluklarına neyin neden olduğu bilinmiyor, ancak genetik bir kökene sahip olduklarına dair kanıtlar var. Ancak hangi gen(ler)in sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme neden olabileceği öne sürülmüştür. Hem genetik temelin hem de çevresel faktörlerin etkisi üzerine birçok çalışma bulunmaktadır.
Otizmin ebeveynlik özellikleri veya ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilgisi yoktur; Bu nedenle otizm spektrum bozuklukları tüm farklı sosyal, coğrafi, ırksal ve aile kategorilerinde bulunur.
Otizm spektrum bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Erken teşhisin önemi
Başkalarıyla göz teması kurmaz
Adını söyleyince bakmaz
Söyleneni duyar gibi yapma
Ne istediğini parmaklarıyla göstermez
Oynamayı bilmez oyuncaklarla
Akranları tarafından oynanan oyunlara karşı ilgisizdir
İlgisiz bir ortamda belirli sözcükleri söyler
Bir çocuk yaşıtlarıyla konuşmakta yavaşsa,
Sallanma ve sallanma gibi garip hareketleri vardır,
Aşırı hiperaktif, her zaman kendi tarzında hareket eder ,
Bir şeye yapıştırılmışsa,
Bazı nesneleri döndürmek veya sıraya koymak gibi olağandışı hareketler yapıyorsa,
Günlük hayatın düzenindeki değişikliklere aşırı tepki veriyorsa Bu durumda
değerlendirmesi yapmak gerekir. Otizm. Erken teşhis ve doğru eğitim yöntemleri ile pekiştirmeli eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisi otizm belirtilerini yönetebilir, büyüyebilir, büyük ilerleme kaydedebilir, hatta bazı otizmli çocuklar ergenliğe girdiklerinde arkadaşlarından farksız kalamazlar. .
Tanı Süreci
Otizm nasıl ve kim tarafından teşhis edilir?
Teşhis koyabilecek tek kişi bu alandaki tıp uzmanlarıdır. Otizmli çocukların görünümü diğer çocuklardan farklı değildir; Ancak davranışları farklıdır. Tanı, uzmanlar tarafından çocuğu gözlemleyerek, gelişim testleri yaparak ve ebeveynlere çocuğun gelişimi ile ilgili sorular sorarak konur. Otizm 12 aylıkken teşhis edilebilir. Erken teşhis, eğitime mümkün olduğunca erken başlamak için önemlidir.
Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk psikiyatristleri ve çocuk nörologlarıdır.
1. Çocuk ruh sağlığı uzmanı: Çocuk ruh sağlığı uzmanı, çocukların ruh sağlığını değerlendiren, teşhis ve tedavi eden hekimdir. Çocuğunuzu gözlemler, sizi sorgular, tanı ölçütlerine göre çocuğunuzu değerlendirir, fizik muayene yapar ve teşhis koyar. Tıbbi muayene ve gerekirse ilaç önerin. İlaçlar, eğitime yardımcı olmak ve istenmeyen hareketleri kontrol etmek için kullanılır. Otizm henüz ilaçla tedavi edilemez.
Çocuğunuzun gelişimini takip edebilmesi ve gerekli düzenlemeleri yapabilmesi için çocuğunuzu periyodik olarak (yılda bir veya iki kez) bir çocuk psikiyatristine götürmelisiniz.
2. Pediatrik nörolog: Çocuklarda beyin ve sinir sistemi sorunları konusunda uzmanlaşmış bir pediatrik nörolog. Bir çocuk nöroloğu da otizm için değerlendirme yapabilir. Ayrıca çocuğunuzda otizmle ilişkili olabilecek durumlar (epilepsi gibi) varsa veya otizm dışında tıbbi durumların olduğu düşünülüyorsa bazı tıbbi tetkikler (MR, CT, EEG vb.) genç nörologlar. Ancak, tüm otizmli çocukların sadece dörtte biri bu tür problemlere sahiptir. O yüzden doktor kesinlikle gerekli demediğinde bu ziyaretlerle kendinize ve çocuğunuza maddi ve manevi yük olmayın.
Çocuğunuza otizm teşhisi konmamışsa, hangi kurumlara ve uzmanlara başvurabilirsiniz?
çocuk ve hastalık psikiyatrisi bölümü olan üniversite hastanelerine gidebilirsiniz.
çocuk psikiyatristi veya çocuk nöroloğunun bulunduğu Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerine gidebilirsiniz.
Çocuğunuza otizm teşhisi konulursa, Çocuk Özel İhtiyaç Raporu (SOLDER) düzenlemelisiniz. Çocuklara Özel İhtiyaç Raporu
(SOLGER) almak için ne yapmanız gerekiyor?
Çocuk Özel İhtiyaç Raporu (ÇÖZGER) almak için Engelli Sağlık Müdürlüğü olan bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Engelli Sağlığı Konseyi; dahiliye, cerrahi, oftalmoloji, kulak burun boğaz, nöroloji veya akıl hastalığı konusunda uzmanlaşmış doktorları içerir.
Bu senin hatan değil!
Otizm günümüzde en sık görülen nörolojik bozukluktur ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin verilerine göre 2006 yılında tahminen 150 çocuktan 1’ine otizm teşhisi konulurken, son bilgilere göre 1
çocuğa otizm teşhisi konulacaktır. Bunlardan birinin otizm teşhisi konduğu tahmin ediliyor.
Otizmin herhangi bir ırk, etnik köken veya sosyal statü grubunda görülebileceği ve otizm spektrum bozuklukları ile gelir, aile, yaşam tarzı ve eğitim düzeyi arasında bir ilişki olmadığı vurgulanmalıdır.
Prevalans bilgisi cinsiyete göre değişmekle birlikte, genel kanı erkeklerde görülme sıklığının kızlara göre daha yüksek olduğu yönündedir.
Otizm teşhisi konan çocukların çoğunda ayrıca değişen derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği vardır.
Otizm, dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda çokça duyulan bir özel eğitim kategorisidir. Otizm terimi, zamanla otizm spektrum bozukluğu (ASD) terimi ile değiştirilmiştir. Otizm Spektrum Bozukluğu kavramı ile ilgili başlıca vakalar şu şekilde sıralanabilir;
Otizm spektrum bozukluğunun nörolojik bir neden olduğu düşünülmektedir. Önemli bir oranda (yaklaşık 5 kişi) beyindeki anormal elektriksel hareketlerin neden olduğu otizm spektrum bozukluğu teşhisi konur; konvülsiyonlar, istemsiz hareketler, bilinç kaybı vb. Sinir sorunları da ortaya çıkabilir.
Otizm spektrum bozukluğu bir akıl hastalığı değildir; bununla birlikte, semptomları bazı akıl hastalıklarını düşündürebilir.
Bilimsel çalışmalar, otizm spektrum bozukluklarının ebeveynlik özellikleri veya ailenin sosyoekonomik özellikleri ile ilgili olmadığını göstermiştir.
Otizm spektrum bozukluklarının kalıtsal olabileceğine dair kanıtlar var; ancak buna neden olan gen(ler) henüz bulunamadı.
Önceki yıllarda otizm spektrum bozukluklarının yaygınlığı 1/500 olarak düşünülürken, son verilere göre otizm spektrum bozukluklarının erkeklerde 5
çocuktan 1’ini etkilediği düşünülmekte olup, bu oran kızlara göre
,3 kat daha fazladır.
Yaygın inanışın aksine, otizm spektrum bozukluğu olan çoğu insanda değişen derecelerde zeka geriliği vardır. Ayrıca zeka testlerinde bazı alanlar diğerlerinin çok gerisinde kalabiliyor.
Otizm spektrum bozukluğu olan çok az (yaklaşık olarak) kişinin hafızası, müzik yeteneği vb. vardır. çok güçlü. Olağanüstü özellikler bulundu.
Amerikan Psikiyatri Birliği (DSMV) tarafından yayınlanan kılavuzlara göre, otizm “otizm genişleyen bozukluk” olarak adlandırılır ve iki alanda yetersiz şekilde kendini gösterir (APA, 2013):
1) İletişim kurma ve sosyalleşme zorluğu
Bakımda zorluk
Göz teması
Duyguları ifade edememe
Etkileşimleri başlatma ve sürdürmede zorluk
2) Tekrarlayan davranış kalıpları sınırlı (tekrarlayan davranışlar)
Kalıplı ve tekrarlayan motor hareketler
Benzerlikte ısrar, rutine sıkı bağlılık
İlgi alanları sınırlı ve yoğun yüksek
Düşük hissetmek veya daha yüksek -heyecan
Kaynak: Otizm Spektrum Bozukluğu – Tohum Otizm
Diğer yazılarımız için: STEAM – TETATON